Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen sodi med presnovne bolezni, za katere je značilna zvišana koncentracija krvnega sladkorja.

 

Dva tipa sladkorne bolezni

Obstajata dva tipa sladkorne bolezni – tip 1 in tip 2, ki pa jima je pravzaprav skupna le povečana koncentracija sladkorja v krvi.

Sladkorna bolezen tipa 1 je namreč avtoimunska bolezen, ki se pojavi zaradi hudega pomanjkanja inzulina. Do tega pride zaradi uničenja celic trebušne slinavke, ki naravno proizvaja inzulin. Bolnik s sladkorno boleznijo tipa 1 ima torej naravno predispozicijo za to bolezen in se ji ne more izogniti, običajno pa se bolezen pojavi med 10. in 14. letom starosti.

Nasprotno pa je s sladkorno boleznijo tipa 2, ki je povezana predvsem z nezdravim načinom življenja in prekomerno telesno težo. Pri tem tipu bolezni trebušna slinavka še vedno proizvaja inzulin, a ne dovolj za uravnavanje količine sladkorja v krvi. Sladkorna bolezen tipa 2 se običajno pojavi pri osebah po 45. letu starosti, postaja pa vse bolj razširjena tudi med mladimi in otroci.

DEJAVNIKI TVEGANJA, KI POSPEŠIJO RAZVOJ SLADKORNE BOLEZNI TIPA 2:

  • pomanjkanje gibanja
  • debelost
  • stres
  • starost
  • dednost

 

Z zdravim življenjem nad sladkorno boleznijo

Večina sladkornih bolnikov (90 %) ima bolezen tipa 2. Temu tipu sladkorne bolezni se je mogoče izogniti s fizično aktivnostjo, zdravo hrano, vzdrževanjem telesne teže in manj stresnim življenjem.

Prvi znaki obolevnosti za sladkorno boleznijo

Stalna žeja, utrujenost, oslabele mišice in pogosto uriniranje so simptomi za nastajanje bolezni; če jih opazite, ne odlašajte z obiskom pri zdravniku.

Svetovni dan sladkorne bolezni

14. novembra že od leta 1991 obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni. Na ta dan je bil rojen izumitelj inzulina Friderick Banting.

Mednarodna diabetična zveza ocenjuje, da ima na svetu sladkorno bolezen nekaj manj kot 200 milijonov ljudi, število obolelih pa iz leta v leto raste. Čez manj kot 30 let naj bi predvidoma na svetu za sladkorno boleznijo trpelo 366 milijonov ljudi. V razvitih državah je ta bolezen med vzroki smrti na četrtem mestu.

top
X