Alergije – Seneni nahod

Alergije – Seneni nahod

Alergijski rinitis (seneni nahod)

Sezona alergij se začne z lesko konec zime in se nadaljuje do poznega poletja. Cvetni prah, ki je prisoten v zraku, deluje dražeče na nosne in očesne sluznice, zaradi česar občutljivi ljudje razvijejo simptome kot so napadi močnega kihanja s solznimi očmi. Iz nosu lahko teče izcedek, ali se nosni izcedek izmenjuje z zamašenim nosom. Drugi simptomi, ki se lahko razvijejo, so u lahko teče izcedek, ali se nosni izcedek izmenjuje z zamašenim nosom. Drugi simptomi, ki se lahko razvijejo, so srbenje neba, srbenje v ušesih in pri nekaterih bolnikih blaga oblika astme z občutkom tiščanja v prsih.

Homeopatsko zdravljenje senenega nahoda je zelo uspešno, saj lahko homeopat za vsakega posameznika poišče tisto zdravilo, ki je bolniku pisano na kožo (konstitucijsko zdravilo). S homeopatskimi zdravili lahko ublažimo akutne težave.

14 HOMEOPATSKIH ZDRAVIL med katerimi lahko izbiramo pri simptomih SENENEGA NAHODA

Allium cepa

oči otečene in pečejo, solze blage; obilen, voden in dražeč nosni izloček (draži kožo pod nosom); pogosto kihanje in solzenje; glavobol na zadnji strani glave. Poslabšanje v zaprtih, toplih prostorih in zvečer, slabše na levi strani (lahko se širi na desno), bolje na svežem zraku.

Apis mellifica (Apis mellifera)

pekoča bolečina, rdeče oči, pekoče solze, izboljšanje s hladnimi obkladki; zatekanje oči in vek, vnetje oči; voden izloček iz nosu; srbenje v grlu, vnetje žrela (izboljšajo hladni napitki), bolečina v žrelu se širi v ušesa; zatekanje ustnic, jezika, larinksa, celega obraza, edem uvule; izrazito poslabšanje s topota.

Arsenicum album

močno pekoče, otekle oči z jedkimi solzami, ki dražijo kožo; redek, pekoč izcedek iz nosu, draži zgornjo ustnico, nos pogosto zamašen (navadno desna stran); draženje v eni točki povzroči silovito kihanje, ki ne izboljša stanje; izčrpan, zmrznjen pacient, bolje se počuti v zaprtih prostorih in na toplem (topli obkladki na oči).

Calcium sulfuricum

nahod z gostim, rumenim ali gnojnim izločkom; kronična obstrukcija nosu; izcedek iz desne nosnice; vnetje srednjega ušesa s kroničnim izcedkom; toplota poslabša.

Dulcamara (Solanum dulcamara)

seneni nahod, še posebej ob koncu poletja ali jeseni; čeprav iz nosu teče ima občutek, da je zamašen; stalno kihanje; boljši v mirovanju in v zaprtih prostorih, veliko slabše je po dežju oz. v hladnem vlažnem vremenu.

Euphrasia

oči pekoče in srbijo, solze pekoče in dražijo kožo okoli oči, nenehno solzenje, otekle in pekoče veke, fotofobija, zlepljene veke zjutraj; obilen, voden in blag nosni izloček; intenzivno kihanje, kašelj (prisoten čez dan); mežikanje, mencanje in tema izboljšajo.

Gelsemium

veke so težke in utrujene, komaj drži oči odprte; diplopija; ptoza; počasna akomodacija; nahod še posebej na levi strani; nosni izločki, kot da vroča voda teče skozi nos; močno izčrpavajoče kihanje zjutraj; suho, pekoče grlo, vroč obraz in boleči udi.

Luffa operculata

zelo suhe oči, solzne oči, občutljive na svetlobo, otežan vid; zamašen nos, pogosto kihanje, suhost nosnic; bolečina v pljučih pri kihanju, kašljanju; posl. hladni vetrič, prah; močno delovanje na nosno sluznico; uravnava izločanje sluzi (odvisno od potence).

Natrium muriaticum (Natrium chloratum)

solzenje poslabša veter, na odprtem, branje; fotosenzitivnost; voden izloček iz nosu, ki spominja na jajčni beljak sočasno z občutkom zamašenosti nosu; pogosto in močno kihanje.

Nux Vomica (Strycnos nux vomica)

intenzivno, spazmodično kihanje v mučnih dolgotrajnih napadih, zlasti zjutraj; voden izcedek iz nosu zjutraj in čez dan, veliko hujši v zaprtih prostorih; nos zamašen ponoči in zunaj na hladnem; zelo zmrzljiv, občutljiv na zunanje dražljaje (svetloba, vonji) in razdražljiv. Izboljšanje v toplem zaprtem prostoru.

Pulsatilla

blage solze, srbenje v očeh, občutek peska; rumeni gnoj; pulziranje nad očmi, slabše ko se skloni; konjuktivitis s srbenjem, suhe oči, fotofobija; blag izloček; gost, rumeno-zelen izloček; potujoča bolečina po obrazu (ušesa, vrat); pulziranje v nosnem korenu, slabše ko se skloni; kihanje; toplota poslabša; svež zrak, hladni obkladki, tolažba izboljša.

Ranunculus bulbosus

srbenje in pekoč občutek ustnega neba in očes, pekoče bolečine izboljša praskanje in drgnjenje; desnostranski frontalni glavoboli; poslabša hladno in vlažno vreme, prepih, alkohol, dotikanje.

Silicea (Acidum silicicum)

zamašenost, vnetje solzovoda (pri dojenčkih); ječmen na vekah; kronična suha zamašenost nosu, izguba vonja; gost, gnojni, smrdljivi postnazalni izloček; ulceracije v nosu; vnetje žrela z bolečino kot da je zapičena trska; »alergijski obraz«.

Sulfur

občutek peska v očeh; vnetje vek, pekoč občutek in draženje na robovih vek, rdeči robovi vek; gost rumen izloček se izmenjuje s prozorno, včasih smrdljivo sluzjo; nos zamašen, slabše na desni; napadi kihanja, slabše zvečer; močna občutljivost na vonjave; toplota poslabša.


Vir: Morrison: Ključni in potrdilni simptomi materije medike. 2011.; Phatak: Materia medica of homeopathic medicines. 2011.; Blažič, Zanco: Družinski homeopatski vodnik. 2018.

top
X