Potovalna lekarna

Bliža se čas dopustov in priprav na počitnice in potovanja. Farmacevti v lekarnah vam lahko svetujemo o manjših zdravstvenimi težavah in tveganjih, ki se pogosto pojavijo na potovanjih na morje, v planine… Da vam te drobne težave ne bi pokvarile dopusta, nas obiščite v lekarnah Obalnih lekarn Koper in skupaj bomo izbrali primerne izdelke za vašo osebno potovalno lekarno.

Preden gremo na pot

Ko se odpravljamo na počitnice ali potovanje je sestavni del prtljage tudi potovalna lekarna, v katero poleg osnovnih sredstev prve pomoči sodijo tudi zdravila in drugi izdelki, ki lahko olajšajo morebitne težave na poti. Zdravila, medicinske pripomočke in druga sredstva v osebni potovalni lekarni je treba izbrati glede na:

 • starost in zdravstveno stanje dopustnika oziroma popotnika;
 • način in trajanje potovanja ter kraj potovanja;
 • razvitost zdravstvene službe in dostopnost medicinske oskrbe.

Potovalno lekarno moramo pripraviti še posebej skrbno, kadar se na pot odpravljajo tudi otroci, nosečnice ali doječe matere.

Pred potjo v eksotične kraje je priporočljivo, da turisti oziroma popotniki obiščejo svojega osebnega zdravnika, Inštitut za varovanje zdravja ali pa območni zavod za zdravstveno varstvo. Strokovnjaki v omenjenih organizacijah svetujejo glede obveznega cepljenja in potnike oskrbijo tudi z zdravili, ki v Sloveniji nimajo dovoljenja za promet (npr. zdravila proti malariji). Cepljenja potrebujejo določen čas, preden začnejo učinkovati, poleg tega pa ni možno izvesti vseh naenkrat. Zato se morajo potniki v ambulanti, kjer se izvajajo cepljenja, oglasiti osem tednov pred načrtovano potjo.

Kaj sodi v osebno potovalno lekarno

 

OSEBNA POTOVALNA LEKARNA NAJ VKLJUČUJE NASLEDNJA ZDRAVILA IN IZDELKE:

 • Kartico zdravstvenega zavarovanja ali zdravstveno zavarovanje za tujino oziroma evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.
 • Zdravila, ki vam jih predpiše vaš osebni zdravnik in jih morate redno jemati.
  • Pred potovanjem se posvetujte z zdravnikom, da boste imeli zadostno količino zdravil, ki jih morate redno jemati. V določenih državah ob prehodu državne meje zahtevajo posebno potrdilo o jemanju zdravil, zato vprašajte zdravnika, ali je potrdilo potrebno tudi pri vaših zdravilih ali pripomočkih, ki jih uporabljate.
 • Zdravila za samozdravljenje manjših zdravstvenih težav:
  • tablete proti potovalni slabosti;
  • rehidracijska sol za nadomeščanje izgubljenih soli in vode pri driski, bruhanju, močnemu znojenju in hujših fizičnih naporih;
  • zdravila, ki jih uporabljamo pri zastrupitvi s hrano in driski;
  • zdravilo za ublažitev alergijskih težav pri ljudeh, ki so nagnjeni k preobčutljivosti na sonce, pike insektov, ožigalkarjev ali hrano;
  • zdravila za zniževanje povišane telesne temperature, odpravo bolečin v mišicah in sklepih, odpravo glavobolov ali zobobolov;
  • zdravila za lajšanje želodčnih težav;
  • odvajala za primer zaprtja;
  • zdravila za vneto grlo.
 • Sredstva za zaščito pred piki komarjev, klopov in drugih insektov ter izdelki za odpravljanje težav po piku.
 • Osnovna sredstva za prvo pomoč.
  • Med opremo za prvo pomoč sodijo razkužilo za rane, mazilo za rane, sterilna gaza, povoji, vodoodporni obliži, škarje, pinceta, varnostne zaponke, trikotna ruta, pinceta za klope, termometer.
 • Varovalni pripravki za sončenje s primernim zaščitnim faktorjem, pripravki za nego po sončenju in za lajšanje težav pri sončnih ali drugih opeklinah.
  • Izberite varovalni pripravek z dovolj visokim zaščitnim faktorjem (več kot 15), ki naj bo vodoodporen. Pripravek naj vsebuje UVA in UVB filtre, za potovanja v kraje, kjer je ozonska luknja (npr. Avstralija) pa tudi UVC filtre. Primerni so tudi varovalni pripravki za sončenje z dodanim repelentom, ki nas obvaruje pred insekti, ki lahko prenašajo nekatere bolezni (klopi, komarji, muhe).

 

Kako pravilno shranimo zdravila za na pot

Zdravila in druga sredstva, ki sodijo v osebno potovalno lekarno, shranjujte v posebnih torbicah ali škatlah, ki ne prepuščajo svetlobe in vlage. Zdravila morajo biti shranjena na ustrezni temperaturi, ki običajno ne sme biti višja od 25 °C. Za zaščito pred velikimi temperaturnimi spremembami lahko uporabite alu folijo ali drug izolacijski material. Posebno pozornost posvetite shranjevanju tistih zdravil, ki zahtevajo posebne pogoje shranjevanja (npr. inzulin).

Pri potovanju z avtomobilom naj se torbica z zdravili tako poleti, kot pozimi nahaja v potniškem prostoru. Pri potovanju z letalom, vlakom ali ladjo imejte torbico z zdravili v osebni prtljagi. Tako zagotovite najprimernejšo temperaturo shranjevanja zdravil med potovanjem. Poleg tega so vam zdravila vedno pri roki, tudi, če jih potrebujete med potovanjem ali v primeru izgube ali zakasnitve prtljage. Potovalno lekarno shranite na mesto, kjer je nedosegljiva otrokom.

Pred potovanjem preverite datume roka uporabnosti zdravil. Vsa zdravila hranite v originalni embalaži, skupaj s priloženimi navodili za uporabo. Nikoli ne jemljite na potovanje rabljenih zdravil, ki so vam jih podarili prijatelji, znanci ali ste jih kupili preko interneta. Nikoli namreč ne veste, pod kakšnimi pogoji so bila takšna zdravila shranjena. Za njihovo kakovost, varnost in učinkovitost vam nihče ne jamči, zato v takšnem primeru sami prevzamete odgovornost za morebitne škodljive učinke ali neučinkovitost zdravil.

 

Nekaj najpogostejših bolezni in težav na poti

 

Potovalna bolezen

Za potovalno bolezen je značilen občutek utrujenosti, vrtoglavice in slabosti, ki se lahko stopnjuje do bruhanja. Potovalna bolezen nastane, kadar je telo izpostavljeno močnim pospeškom gibanja ali gibanju v različnih smereh, oziroma kadar ni vizualnega stika z dejanskim zunanjim horizontom. Potnikom, ki so nagnjeni k potovalni bolezni, svetujemo, da se v času potovanja obrnejo v smer gibanja in gledajo skozi okno. Za lajšanje slabosti na krajših potovanjih se uporabljajo zdravila brez recepta. Novejše raziskave kažejo, da so za lajšanje potovalne bolezni učinkoviti tudi pripravki iz ingverja, ki imajo manj neželenih stranskih učinkov.

Prebavne težave

Potovalna driska je ena izmed najpogostejših težav, s katerimi se srečujejo turisti in popotniki. Zdravljenje potovalne driske običajno poteka kot samozdravljenje, zato je pri tem nasvet farmacevta še posebej pomemben. Tudi pri potovalni driski je najpomembnejši ukrep ustrezna preventiva.

 

Kako se izognemo prebavnim težavam na potovanjih?

 • S pogostim umivanjem rok z milom;
 • kadar si ne morete umiti rok z uporabo dezinfekcijskih robčkov ali razkužil;
 • z uživanjem prekuhane, še vroče hrane;
 • z izbiro hrane in pijače, ki je v originalno zaprti embalaži (preverite zamašek, da je nepoškodovan in originalno zaprt);
 • izbirajte sadje, ki se lahko olupi;
 • ne uživajte solat in druge hrane, ki ni toplotno obdelana ali je oprana oziroma pripravljena z vodo;
 • ne pijte vode iz pipe;
 • izogibajte se ledu za pijače;
 • ne umivajte si zob z vodo, ki ni neoporečna.

 

NAJBOLJŠI NASVET ZA PREPREČEVANJE PREBAVNIH TEŽAV JE:

SKUHAJ, OLUPI ALI PUSTI!

 

Če se driska vendarle pojavi, je najpomembnejše nadomeščanje tekočine, da se prepreči dehidracijo. V ta namen svetujemo peroralno rehidracijsko sol. V primeru, da te ni na razpolago, potnikom svetujemo, da si tekočino za rehidracijo pripravijo sami iz enega litra ustekleničene vode, 5 jedilnih žlic sladkorja, kavne žličke kuhinjske soli in soka dveh pomaranč ali banane.

Za odpravo posameznih prebavnih težav lahko v lekarni povprašate še po naslednjih zdravilih in izdelkih:

 • PROBIOTIKI: zmanjšajo rast patogenih bakterij, preprečujejo drisko, stimulirajo imunski sistem, preprečujejo razraščanje Candide albicans, izboljšajo odvajanje blata;
 • MEDICINSKO OGLJE: veže nase toksine in pline iz prebavil;
 • PERORALNA REHIDRACIJSKA SOL: za nadomeščanje izgubljenih elektrolitov in tekočine pri driski, bruhanju, prekomernem potenju;
 • ANTACIDI: zmanjšajo prekomerno izločanje želodčne kisline;
 • ODVAJALA: pri občasnem zaprtju, nerednem odvajanju blata.

 

Potovanje z letalom in venska tromboza

Po nekaterih podatkih je pri osebah s trombofilijo in tistih, ki jemljejo peroralne kontraceptive nevarnost tromboembolije pri potovanju z letalom do 16-krat oziroma 14-krat večja kot pri zdravih osebah, ki ne uporabljajo hormonskih kontraceptivov. Za preprečevanje se po nekaterih priporočilih lahko uspešno uporablja acetilsalicilna kislina v enkratnem odmerku, vendar za to ni znanstvenih dokazov. Kljub temu nekateri priporočajo, da se osebam, pri katerih je povečano tveganje za nastanek tromboze, pri potovanjih, ki trajajo več kot štiri ure, svetuje preventivno jemanje 100 mg acetilsalicilne kisline nekaj dni pred potovanjem. Za zmanjševanje tveganja za nastanek tromboembolije svetujemo uživanje zadostne količine tekočine, pri čemer odsvetujemo uživanje alkoholnih pijač, ker delujejo diuretično. Svetujemo tudi gibanje in vaje, ki zmanjšujejo nastanek edema, za zmanjšanje hipoksije pa svetujemo večkratno globoko dihanje.

Nasveti pri sončenju

Med počitniške nasvete, ki so tako rekoč pravilo v vsaki lekarni, sodi tudi svetovanje o varnem sončenju. Sončenje naj se prilagaja občutljivosti posameznika, splošno pravilo pa je, da se je med 11. in 16. uro direktnemu izpostavljanju sončnim žarkom bolje izogniti. UVB žarki na koži povzročajo opekline, medtem ko UVA žarki v naravnem sončevem spektru ne povzročajo opeklin, pač pa prodirajo globlje v kožo in lahko povzročajo trajnejše poškodbe kože kot je pospešeno staranje ali kožni rak. Opozoriti je potrebno tudi na dejstvo, da se reakcija kože na prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom razvije šele po nekaj urah, zato je s sončenjem potrebno prekiniti prej, preden se pojavi pekoč občutek na koži. Pred sončenjem je potrebno kožo zaščititi s primernim varovalnim pripravkom za sončenje. 

Farmacevt je strokovnjak, ki vam lahko da najboljša priporočila za uporabo varovalnih pripravkov za sončenje, drugih zaščitnih sredstev, kakor tudi za nego kože v primeru sončnih opeklin.
Posebno pozorno moramo pred prekomernim izpostavljanjem sončim žarkom posvetiti zaščititi otrok, ki jih lahko dodatno zaščitimo z lahkimi oblačili in pokrivali.

Med nasvete za varno sončenje sodijo tudi opozorila v zvezi z možnostjo fotosenzibilizacije. Številna zdravila lahko ob sočasnem izpostavljanju sončnim žarkom sprožijo v telesu preobčutljivostne reakcije. Med ta zdravila sodijo nekateri nesteroidni antirevmatiki, antiaritmiki, tiazidni diuretiki, triciklični antidepresivi, kemoterapevtiki, oralni antidiabetiki, sulfonamidni, tetraciklinski in kinolonski antibiotiki, antihistaminiki in dermalni pripravki. Take reakcije pa lahko nastanejo tudi pri uporabi pripravkov iz zdravilnih rastlin (šentjanževka), pogoste pa so tudi pri uporabi različnih kozmetičnih izdelkov (dišave, odišavljena mila, vodice po britju, šamponi z dodatkom premogovega katrana, kreme za beljenje kože, kreme z alfa in beta hidroksi kislinami, kreme za sončenje z derivati para amino benzojske kisline).

*Vir: Gradivo LZS, Teden zdravja v lekarnah 2007, 2010

Naj vam drobne težave ne pokvarijo počitnic, zato naj bodo v vaši osebni potovalni lekarni tudi izdelki galenskega laboratorija Obalnih lekarn Koper:

Farmacevti Vam bodo v lekarnah svetovali katere izdelke uporabiti pri zgoraj omenjenih težavah. Ponujamo Vam širok izbor naših izdelkov galenskega laboratorija, ki Vam bodo priskočili na pomoč na Vaših počitnicah.

V SKRBI ZA HIGIENO

V skrbi za ustrezno higieno imejte vedno s seboj na potovanjih razkužilo za roke.
Zelo priročno je majhno razpršilo, ki ga lahko spravite v vsako torbico.

 • Razkužilo za roke 500 ml;
 • Razkužilo za roke 30 ml.

 

ZA LAJŠANJE PREBAVNIH TEŽAV:

Pri driski si lahko pomagamo z borovničevim čajem, ki ga otrokom sladkamo z glukozo. Ker lahko pri otrocih prebavne težave zelo hitro privedejo do dehidracije, priporočamo uživanje rehidrala, izdelka za nadomeščanje elektrolitov. Pri odraslih je uporaba priporočljiva pri hudih prebavnih težavah in prekomernem potenju.

 • Borovnice;
 • Glukoza;
 • Rehidral.

Pri zaprtju, ki se pogosto pojavi na počitnicah zaradi spremebe okolja in drugačne prehrane si lahko pomagate z Glicerinskimi svečkami.

 • Glicerinske svečke za otroke;
 • Glicerinske svečke za odrasle.

 

OB BOLEČINAH:

Manjše bolečine si lahko odrasli hito olajšate s kombiniranimi praški. Prav zdravilne učinkovine v obliki praškov se hitreje vsrkajo preko prebavil v krvni obtok in zato zelo hitro olajšajo bolečino. Za otroke so proti bolečinam primerne paracetamol svečke.

 • Kombinirani praški;
 • Paracetamol svečke.

 

PRI MANJŠIH POŠKODBAH:

Manjše poškodbe, kot so odrgnine, udarci ali blagi zvini, si lahko oskrnbite sami. Odrgnine razkužite s tekočino za izpiranje ran, ki ne peče. Za hitrejše celjenje namažite odrgnino z mazilom za rane.

 • Tekočina za izpiranje ran;
 • Mazilo za rane.

V primeru udarcev in zvinov, ko poškodovani predel ali sklep boli, koža pa ni poškodovana, uporabite za hitrejše okrevanje in lajšanje bolečin Antinevralgin.

 • Antinevralgin

 

 

Obalne lekarne Koper
Junij 2010

top
X